Eat good, feel good. (Utkast november 2013)

Det är SJUKT hur jag kan hitta ett sånt här postitivt inlägg och få en klump i magen. Tittar man närmare på det ser man att det snarare är en fixering kring mat istället för en välmående livsstil. Detta är från den tiden då jag vägde det minsta jag någonsin gjort, och det vet jag inte för att jag vägde mig under den tiden utan bara av att kolla på bilder på mig själv från den tiden. Detta "jag behöver inte äta så mycket som jag tidigare trott" var ren svält vilket ledde till nedbrytning av kroppen. Jag minns hur jag "sprang på toa" varje dag för att trycka i mig mellanmål för att hålla förbränningen igång. Jag skulle inte säga att jag tyckte att jag var stor innan detta, jag tror jag mest ville testa och se vad som hände om jag åt mindre. Det blir ett dumt belöningssystem när man märker att kroppen blir "tightare" och man kommer i mindre jeans än vanligt, man känner sig duktig. Det sista jag minns från denna tid är att min mens rubbades. Jag vet inte om det blev vändpunkten men det var iallafall ett kvitto på att kroppen inte mådde bra. I samma veva flyttade jag och fick ett socialare liv, fick nytt jobb, drog ner på jobbdagar osv. Jag kom aldrig ur de dumma matvanorna(och hetstränandet) helt förrän efter Norge men jag tror att allt runt hjälpte mig att inte krascha totalt. Man ska aldrig vara rädd för att äta sig mätt!

Det bästa norge har gett mig(förutom pengar och nya fantastiska vänner) är bra matvanor.
De som känner mig vet ju om att jag alltid tänkt på vad jag stoppar i mig, men som med allt annat så lär man sig nya saker hela tiden. Och här i norge har det varit extra viktigt att äta bra för att orka med all jobb och träning.
 
Numer ett vad jag lärt mig är att jag inte behöver äta så mycket som jag alltid gjort under så många års tid. Självklart ska man inte lämna matbordet hungrig, men en jobbig mättnadskänsla är inte ett behov för någon.
 
En typisk dag med 9h jobb ser mina måltider ut såhär:
 
Frukost
Antingen smoothie på ca 150g kvarg, tinade bär, tinad spenat, ingefära, citron och ½banan. Smoothien häller jag gärna upp i en skål så jag kan ha musli på toppen. Omelett på ett ägg, salt, lite soyamjölk och strimlor av rökt skinka. 
Eller bananpannkakor på ett ägg, ½dl soyamjölk, ½fibermjöl, ½banan och salt. Till det ca 150g kvarg med tinade bär i. 
Alltid med en stor kopp kaffe och ett glas vatten.
 
Lunch
 
Mellanmål
En apelsin och ett kokt ägg.
(enkelt att få ned när man är i farten)
 
Middag
 
Kvällsmål
ca 150g kvarg med ½äpple, en matsked jordnötssmör och massor av kanel.
Och ofta en stor kopp te med honung och ingefära.
 
Lunch och middag varierar lite. Jobbar jag på vapiano blir det ofta tonfisksallad eller någon pastarätt som innehåller fulkornspasta och proteiner. Hemma blir det mest lax, köttfärs, torsk, kyckling, bacon eller tonfisk. Exempelvis egna köttbullar, panerad torsk, kycklinggryta, köttfärssås, stekt lax, tonfisksallad, carbonara, laxgryta. Kryddor, ägg, lök, vitlök, chili, grönsaker, ströbröd, matgrädde, pesto, passerade tomater, fetaost, parmesan, soltorkade tomater, svamp och färska örter är exampel på saker jag gör rätterna av. Till maten brukar det bli pasta, ris, bulgur, cinoua i fullkornsvariant, eller potatis.
 
Andra mellanmål jag kan köra på om det är en lång dag är knäckemacka med mackrill i tomatsås. Luktar skit men smakar riktigt gott och innehåller mycket proteiner.
 
Jag äter alltid målen med 2-4h mellanrum för att aldrig bli hundrig eller få blodsockerfall. 
 
De saker jag utgår ifrån när jag bestämmer vad jag ska stoppa i mig är:
Så naturligt som möjligt, gärna laga ihop saker jag kan själv.
Sockerfritt
Långsamma kolhydrater
Hellre en fet variant än light. Mättar bättre och innehåller midre tillsatser.
Vitaminer, mineraler och antioxidanter som kroppen mår bra av!
 
Soyamjölk är förövrigt något jag dricker för att jag tycker det är godare än vanlig mjölk, ingenting annat. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0